ΟΓΚΟΛΟΓΙΑ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ

Οι όγκοι του δέρματος σε γενικές γραμμές χωρίζονται σε τρείς κατηγορίες.

Τα βασικοκυτταρικά καρκινώματα παρουσιάζονται σαν μιά αλλοίωση του δέρματος, συνήθως των εκτεθειμένων στον ήλιο περιοχών του προσώπου και λιγότερο συχνά στο υπόλοιπο σώμα. Εμφανίζονται συνήθως μετά την πέμπτη δεκαετία της ζωής και σε ανθρώπους που εκτίθενται στον ήλιο χωρίς προστασία λόγω επαγγελματικής δραστηριότητας στο ύπαιθρο (αγρότες,ψαράδες, οικοδόμοι). Τελευταία διαπιστώνουμε εμφάνιση επιθηλιω-μάτων και σε νεώτερες ηλικίες λόγω της τρύπας τού όζοντος.Επίσης μεγάλη σημασία παίζει η προστασία του ατόμου από τον ήλιο με μεγαλύτερη στούς μελαχρινούς και μικρότερη στούς ξανθούς.

Μιά βλάβη σαν εξόγκωμα, στο χρώμα του δέρματος, με νεόπλαστα αγγεία και ενδεχομένως μια κεντρική εξέλκωση που συντηρείται θα πρέπει να μας αναγκάσει σε επίσκεψη στον γιατρό μας. Ο τρόπος αντιμετώπισης είναι χειρουργική εκτομή και ιστολογικός έλεγχος της βλάβης ώστε να ξέρουμε το είδος του όγκου και αν τα χείλη εκτομής είναι καθαρά. Απαγορεύεται θεραπεία με θερμοπηξία, κρυοθεραπεία η αλοιφές ειδικά χωρίς ιστολογικό έλεγχο. Τα βασικοκυταρικά καρκινώματα είναι τα πλέον καλοήθη, δεν δίνουν μεταστάσεις και σε περίπτωση μη θεραπείας επεκτείνονται τοπικά στην περίμετρο και στό βάθος. Το αισιόδοξο είναι ότι σε περίπτωση χειρουργικής αφαίρεσης με καθαρή ιστολογική πρακτικά θεωρούνται πλήρως θεραπευμένα.

Η δεύτερη κατηγορία είναι τα ακανθοκυτταρικά καρκινώματα του δέρματος ,που παρουσιάζουν μια πιό επιθετική συμπεριφορά και δίνουν μεταστάσεις στούς γειτονικούς λεμφαδένες. Παρουσιάζονται σαν εξελκώσεις ειδικά στά χείλη, τον κορμό και στα άκρα. Απαιτούν όσο το δυνατό γρηγορότερη χειρουργική αφαίρεση και ενδεχομένως ακτινοβολίες και χημειοθεραπεία.

Τέλος το μελάνωμα είναι μια κακοήθης εξεργασία του δέρματος,των βλενογόνων ακόμη και του αμφιβληστροειδούς.Δυνατόν να αναπτυχθεί σε οποιαδήποτε περιοχή του σώματος σε υγιές δέρμα η σε προυπάρχοντα μελαχρωματικό σπίλο. Σαν γενικές πληροφορίες το κοινό θα πρέπει να ξέρει ότι όταν εμφανίζονται νέες ελιές (8 στις 10 φορές το μελάνωμα εμφανίζεται χωρίς να προυπάρχει βλάβη) ή μια παληότερη αλλάζει σχήμα, χρώμα και μέγεθος θα πρέπει να επισκεπτόμαστε τον ειδικό γιατρό (πλαστικό χειρουργό η δερματολόγο). Μνημονοτεχνικά ισχύει ο κανόνας ABCDE που βοηθάει στην εκπαίδευση του κοινού.

Α σημαίνει asymmetry δηλαδή ασσυμετρία της βλάβης.
Β border δηλαδή το όριο της βλάβης που είναι ανομοιόμορφο και δαντελωτό.
C color το χρώμα που δεν είναι ομοιογενές αλλά έχει διάφορα χρώματα.
D diameter δηλαδή η διάμετρος που είναι μεγαλύτερη των 6mm και τέλος.
Ε Εvolution δηλαδή η εξέλιξη, αν η βλάβη άλλαξε πρόσφατα στα προαναθερθέντα στοιχεία.

Με έγκαιρη διάγνωση και χειρουργική θεραπεία, όταν η βλάβη είναι ακόμη επιφανειακή και μικρού πάχους, το μελάνωμα θεραπεύεται πλήρως.

Σχετικά με τον Ιατρό

Ο Χρήστος Παπαμανώλης γεννήθηκε στη Καστοριά το 1957.

Εισήλθε στην Ιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης το... (περισσότερα)

Search